Racing amatööriohjastajien SM-liigan finalistit esittäytyvät

Racing Amatööriohjastajien SM-liiga huipentuu kaksiosaiseen finaaliin. Ensimmäinen finaalipäivä on 6.10.2024 Ylivieskassa ja toinen osa puolestaan 13.10.2024 Kuopiossa. Kiitämme tässä vaiheessa liigalähtöihin hevosia ilmoittaneita valmentajia. Finaaleissa ohjastajat arvotaan ilmoitetuille hevosille. Sarjat löytyvät Hepasta – ilmoita hevosesi mukaan kilpailemaan hyvistä palkinnoista! Liigan yhteistyössä Racing-rehut:  

Racing on ollut Suomen suosituin hevosrehusarja jo 30 vuoden ajan. Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta ja haluamme täyttää odotuksenne myös tulevaisuudessa. Kotimaiset Avainlipputuotteet mukanasi matkalla menestykseen- Racing!

Tässä finalistien esittelyt. Onnea matkaan jokaiselle tasapuolisesti!

 Ahonen Juha-Pekka 1516: 161-182-143, kuluva vuosi: 44 7-8-3, kotirata Jyväskylä

”Runkosarjan lähdöt ovat usein aika värikkäitä ajettavia. Finaalissa olen ollut jo useamman kerran ja arpaonni hevosten suhteen vaikuttaa onko mahdollisuuksia mitalisijoille.
Olen ollut kohta 5 vuotta sairaseläkkeellä, mutta kesäisin teen erinäisiä metsänhoitotöitä ja ajelen kilpaa. Yksi oma valmennettava.”

Autio Jari 686: 67-66-66, kuluva vuosi 25: 2-3-4, kotirata: Seinäjoki

”Kuvassa Jari, Onni-kolli, Matamixx ja Muckelymimmy. Onni-kolli menehtyi sydänkohtaukseen pian kuvan ottamisen jälkeen. Matamixx ja Muckelymimmy ovat kasvatustoimintani parasta tuotantoa Anthonyn ohella. Myös muilla hyvillä hevosilla olen saanut ajaa kilpaa ja olla treenamisessa mukana, mm. Utun-Ruutu, Filisteri, Chippen, Stoneisle Aaron ja tietenkin Enon Vilppi ym.
Hevosella ajon olen aloittanut alle 10-vuotiaana naapurin Franssin työhevosella Harpilla. Kilpaakin ajettiin jo silloin kylätiellä kovin epävirallisesti. Rangaistukset ajotaparikkeistä olivat muuten siihen aikaan paljon kovemmat kuin nykyaikaan, esimerkiksi jos kototiellä ajoi liian lujaa, saattoi hevosenomistaja (joka oli sotaveteraani) antaa kunnon selkäsaunan, eikä siitä voinut valittaa mihinkään. Kyllä se eläinten suojelu oli jo siihen aikaan tapetilla. Siihen aikaan oli kovia hevosia raveissa, mitä käytiin katsomassa ja pelaamassa, kuten Vonkaus, Olle, Vieteri, Mynttorg ym.
Suhteessa suurin totovoitto tuli Käpylässä ollessani tallipoikana Lauri Savinaisen hevosia hoitamassa Forssan kupeessa. Pitkä tie on kuljettu hevosten kanssa, mutta ei voi sanoa, ettei päivääkään vaihtaisi pois. On siihen matkaan sopinut sellaisiakin päiviä, ettei olisi kannattanut herätä ollenkaan siihen päivään. Hevosten kanssa eläminen on hyvää vastapainoa työhön, joka on rakennusurakointia, nykyään pönttöuunien muurausta. Hevoset ja talli on nykyään hevosten taivaassa, eli Kurikan Käräjävuorella.”

Hautamäki Marko 2315: 116 -176-193, kuluva vuosi: 135:7-12-10, kotirata Seinäjoki

”Olen Marko Hautamäki ja työskentelen Valtran ohjaamotehtaalla logistiikkapuolella. Meillä on kaksi ravihevosta, joiden kanssa harrastellaan. Oma suoritukseni runkosarjalähdöissä oli tasainen ja sillä päästiin tänä vuonna finaaliin. Lähden hyvillä mielin kohti finaalia. On hienoa, että pääsimme Saran kanssa molemmat mukaan. Mahtavaa, että mukana on paljon finaaliin ensimmäistä kertaa osallistuvia ohjastajia. On myös erityisen hienoa, että finaaliin on päässyt runsas määrä naisohjastajia. Toivotaan kaikille onnistuneita suorituksia ja rehtiä kilvanajoa!”

Hautamäki Sara 277: 30-25-33, kuluva kausi: 84 8-11-9, kotirata Seinäjoki

”Olen 22-vuotias vaasalainen ja tällä hetkellä opiskelen viestintätieteitä Vaasan yliopistossa. Opintojen ohessa harrastan aktiivisesti raviurheilua – kierrän siis ympäri Suomea ajamassa monte- ja kärrylähtöjä. Hevosten pariin olen päätynyt suvun kautta, perheessämme on aina ollut ravihevosia ja siitä se innostus on alkanut. Aikanaan aloitin raviharrastuksen ponien kanssa, mistä sainkin vankan kokemuspohjan lähteä kehittymään raviuralla.
Lähden finaaleihin odottavaisin fiiliksin! Pääsy finaaliin oli minulle jo itsessään merkittävä saavutus, joten nyt aion vaan nauttia tulevista finaalipäivien lähdöistä. Mutta totta kai lähden myös ajamaan täysillä kilpaa ja jahtaamaan menestystä, kilpailuvietti se minut on finaaliinkin johdattanut.
Olen useana vuonna seurannut amatööriohjastajien SM-liigaa etenkin siksi, että isäni on ollut mukana finaaleissa. Nyt tuntuu epätodelliselta, että olen päässyt itse mukaan näiden kovien finalistien joukkoon! Ja mahtavinta tässä on se, että saamme kokea isän kanssa tänä vuonna finaalit yhdessä. Harrastamme tätä lajia muutenkin toisiamme tukien ja kannustaen, joten on ikimuistoista jakaa myös tämä kokemus isän kanssa.
Ajoin runkosarjassa vain viisi lähtöä, mutta niissä kaikissa tuli mukavasti menestystä. En ajatellut pääseväni näin vähäisellä lähtömäärällä finaaliin, mutta finaalipaikka oli positiivinen yllätys. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille valmentajille ja taustajoukoille, jotka ilmoittivat hevosiaan minulle runkosarjan lähtöihin. Ilman heitä ei olisi tätä saavutusta.”

Kiviranta Roope 19: 4-1-2, kuluva kausi 12 3-1-0, kotirata Lahti

”Olen Roope Kiviranta, 17 v., Janakkalasta. Opiskelen Evolla metsäalalla metsuriksi toista vuotta.
Kotona perheellä kaksi omaa hevosta, joita treenataan ja ajellaan kilpaa. Perheemme hevonen, jota valmennan, toi kaksi voittoa runkosarjassa. Sain myös lainaohjastettavan, jolla sain hyvät pisteet. Mukava olla finaaleissa mukana ja saada lisää ajokokemusta ja tavata hevosten taustajoukkoja.
Finaaleissa toivon hyvää tuuria rata-arvonnoissa ja saavani hyviä hevosia ja tasaisia lähtöjä. Kuuntelen valmentajan neuvot ja koitan saada hevosille maksimaalisen hyvän suorituksen ja sen ansiosta hyviä pisteitä. Tavoitteena myös saada hevostuttuja ja sitä myöden mahdollisesti uusia ajettavia myös jatkossa.”

Lukkari Janne 894: 73-67-86, kuluva kausi 19:1-2-3, kotirata Kajaani


”Millä mielellä lähdet finaaleihin?
Positiivisin miettein, jokaista lähtöä tietenkin lähdetään voittamaan. Toki pitää muistaa, että tämä on välineurheilua. Ajokeilla ja lähtöpaikoilla on kuitenkin iso merkitys lopputuloksien kannalta. Toivottavasti hevosenomistajat ja valmentajat ilmoittavat finaalilähtöihin rohkeasti hevosia mukaan. On mukava huomata, että finaaliin selvitti tiensä itselleni moni uusi kasvo.


Mietteitä runkosarjalähdöistä? Ajamani lähdöt olivat siistejä, eikä niissä mielestäni tapahtunut mitään ylilyöntejä. Lähdöissä oli paljon hevosia, enkä tiedä yhdenkään sarjan menneen peruutukseen, joten tuotakin taustaa silmällä pitäen sarjalle on paikkansa Suomen ravikalenterissa.
Itse olen pitkän linjan raviurheilun harrastaja, olen nähnyt ja kokenut lajia monessa eri roolissa. Laji on hieno ja vankassa otteessaan pitävä. Leipätyö tulee Cinia Oy:ssä Sales Specialistina – Asiakkaani ovat eri puolella Suomea ja Pohjoismaita. Työtä tehdään hybridimallilla niin kotoa ja lähinnä Oulun toimistoltamme. Tsemppiä ja onnistuneita ajolinjoja kaikille finaaleihin!”

Markkanen Milla 491: 37-56-60, kuluva kausi 124: 17-17-14, kotirata Kuopio

”Olen Milla Markkanen ja asun Savitaipaleella. Työskentelen nykyään hierojana omalla toiminimellä. Vapaa-aika kotona menee omien hevosten kanssa puuhatessa. Kotona on tällä hetkellä yksi treenihevonen, oma 2-vuotias lämminverinen. Muuten vapaa-ajalla pyrin liikkumaan paljon, juoksua koiran kanssa ja kuntosalia lähinnä.
Pääsin tänä vuonna ensimmäistä kertaa finaaliin mukaan ja otinkin vuoden alussa varovaiseksi tavoitteeksi päästä finaaliin saakka tänä vuonna. Finaalin lähden rennoin mutta innostunein fiiliksin. Oli kiva päästä ajamaan runkosarjan lähtöjä ja siinä pääsi jo vähän tutustumaan muihin kuskeihin. Finaalista jännittävän tekee myös se, ettei pääse itse valitsemaan hevosiaan. Tsemppiä kaikille finaaliin ja hyvää syksyn jatkoa kaikille!”

Peräsalo Jani 785: 38-61-64, kuluva kausi 106: 7-11-11, kotirata Kaustinen

”On kiva olla toisena vuotena peräkkäin finaalissa, toivotaan hyvää arpaonnea finaalipäiviin. Työkseni ajan MSK Cabinsilla trukkia ja minulla on yksi oma valmennettava, Can Quarante.”

Rintala Mika 965: 53-54-68, kuluva kausi 54: 6-2-4, kotirata Seinäjoki

”Olen 35-vuotias raviharrastaja Lappajärveltä. Finaalissa olen ollut kerran aikaisemminkin, silloin ei tullut menestystä, toivottavasti nyt onnistuisi paremmin. Omia hevosia ei ole ollenkaan, mutta monessa porukassa olen mukana omistamassa. Puoliso Tiina Rintala on ammattivalmentaja, joten hevosten kanssa tulee oltua päivittäin tekemisissä ja nyt tänä vuonna erityisesti kun olen ollut vanhempainvapaalla helmikuun alusta alkaen. Siviilityökseni olen Tikli-nimisessä yrityksessä tuotannossa.”

Ripatti Toni 751: 40-57-56, kuluva kausi 72: 12-6-8, kotirata Mikkeli

”Olen kotoisin Mikkelistä ja kengitän hevosia työkseni. Aiemmin olen työskennellyt ravitalleilla ja kotona ollut hevostoimintaa aina, joten kokemusta on hevosalalta monelta kantilta. Tällä hetkellä minulla on puolison kanssa kantava tamma ja puolikas 1-v. suomenhevosesta.
Suuri kiitos kaikille, ketkä ilmoittivat hevosia minulle runkosarjan osakilpailuihin ja mahdollistivat finaalipaikan. Finaaliin lähdetään hyvillä mielin ja tosissaan taistelemaan tittelistä. Kuva: Hanna Laakso.”

Salminen Miia 533: 50-35-49, kuluva kausi: 35 3-3-4, kotirata Helsinki

”Olen mukana finaalissa neljättä kertaa. Olen kiitollinen kaikille hevosten omistajille ja valmentajille, jotka ovat minulle hevosia karsintalähtöihin ilmoittaneet. Finaaleihin ollaan tulossa ajamaan hymyssä suin, mutta kuitenkin tosissaan. Järjestän Lady-liigaa naisohjastajille ja toivon, että mahdollisimman moni naisohjastaja saisi sitä kautta mahdollisuuden päästä ajamaan kilpaa. Itselle tämä amatööriohjastajien liiga on mahdollistanut aikanaan kilvanajon ja kiitos siitä SHKL:lle, että järjestätte meille amatööreille oman kilpailusarjan.
Arkeen kuuluu työskentelyä yrittäjänä messuilla, tapahtumissa ja Vermon ravikoululla. Tällä hetkellä valmennuksessa on kaksi hevosta, joista toinen on oma Zumuman.”

Vaittinen Suvi 572: 32-58-65, kuluva kausi 159 7-18-11, kotirata Lahti

”Olen kolmatta kertaa mukana amatööriohjastajien SM- finaalissa ja intomielellä lähdössä jälleen ajamaan. Tänä vuonna olen erityisen onnellinen, että myös taitavia naiskuskeja on saatu joukkoon useampi. Finaalit ovat aina jännittäviä, sillä hevoset Ylivieskassa ja Kuopiossa ovat yleisesti ottaen itselle tuntemattomampia kuin kotikulmien ajokit. Odotan tältäkin vuodelta hyviä kokemuksia, yhteishenkeä ja rehtiä kilvanajoa. Toivottavasti onnistun ajamaan maksimisuoritukset kaikilla ajettavillani ja hevosten taustajoukotkin saavat olla tyytyväisiä.
Pääosin päiväni kuluvat töissä, raveissa ja kotitallissa. Minulla on listoilla yksi valmennettava, mutta kotitallissa hevosia on yhteensä viisi, joita hoidetaan yhdessä vanhempien kanssa. Tämä mahdollistaa minulle myös aktiivisen kiertämisen raveissa. Kuva: Kaisa Stengård”

Nimen jälkeen on mainittu ohjastajan koko uran statistiikka; starttimäärä ja totosijat. Statistiikat ovat tilanteessa 26.9.2024