Matkakertomus: naisamatöörien EM-kisat Ruotsissa 9.-12.8.2022

Reissuun lähdettiin naisporukalla; Miia Salmisen ja hänen äidin Liisan sekä allekirjoittaneen Minna Kuusiston kanssa. Matkaan lähdettiin tiistaina 9.8. Helsingistä. Ensin lennettiin Helsingistä Tukholmaan ja Tukholmasta oli yhteiskuljetus bussilla Sundsvalliin. Kilpailuun osallistui 11 naista; Itävallasta Lisa-Marie, Belgiasta Beatrice, Tanskasta Kamilla, Saksasta Marlene, Italiasta Elena, Hollannista Hiltje, Norjasta Silje, Espanjasta Coloma, Ruotsista Jill, Sveitsistä Barbara ja Suomesta Miia. Meille sattui huippuhienot kelit, heti lähtöpäivänä oli yli 24 astetta lämmintä ja aurinko paistoi, ja tällaisena kelit pysyivät koko reissun ajan.

Saavuimme iltakahdeksalta hotellille Sundsvallin keskustaan ja sen jälkeen ohjelmassa oli vielä illallinen hotellilla. Teimme matkalla jo vähän varustehankintoja, kun Miialta oli jäänyt turvaliivi kotiin narulle kuivumaan. Saatiin Haapakankaan Mikalta lainaan sininen turvaliivi, ja eikös se joku sanonta ole, että tuo onnea, kun on jotain sinistä ja jotain lainattua?

Keskiviikkona herätyskello soi 7.15 ja aamupalan jälkeen bussi lähti klo 8 kohti Bollnäsin ravirataa. Raviradalla tuomariston edustaja piti ohjastajille lyhyen muistutuspuheen kilpailun säännöistä. Sen jälkeen lähdettiin tallialueelle vaihtamaan ajovaatteet ja alkometritestiin, kuten Suomenkin raveissa on totuttu. Ruotsissa kaikille hevosille on osoitettu oma karsina, ja Miian ajokit löytyivät helposti. Sovittiin, mihin aikaan Miia lämmittää ja miten valmentajat halusivat hevoset lämmitettävän.

Ensimmäinen ohjastettava Devil In The Sky lämmitettiin radalla ihan normaalisti ja tuntui ihan hyvälle lämmityksessä. Hevonen oli oikein mukavan oloinen ajokki. Startissa hevonen lähti hyvin liikkeelle kakkospaikalta ja sai keulat. Miia oli etukäteen miettinyt, että antaa keulat pois, Norjan Siljelle, kun hänellä oli lähdön paras hevonen. Juoksu meni kuten oli suunniteltu. Silje meni takasuoralla keulaan ja voitti, Miian hevonen seurasi hienosti kakkoseksi. Saksan Marlene oli kolmas.

Miian toinen ajokki Yoyo Gel tuntui lämmityksen perusteella tosi kivalle hevoselle, mutta sillä oli ajettu pääasiassa mailin matkoja, ja nyt matkana oli 2100m. Hevonen teki parhaansa ja oli yhdeksäs. Sveitsin Barbara voitti lähdön, toinen oli Tanskan Kamilla ja Ruotsin Jill kolmas. Ravien jälkeen ehdittiin nopeasti käydä kaupungilla kävelyllä ennen illallista. Illalliselle ajettiin 45min vierasvenesataman ravintolaan.

Torstaina oli ohjelmassa Bergsåkerin lounasravit, täällä naiset ohjastivat kilpailun kaksi viimeistä osalähtöä päivän toisessa ja viidennessä lähdössä. Ensimmäisessä osalähdössä Miialla oli ohjastettavana Henrik Svenssonin valmennettava Grand Duke. Hevonen on lähdön kolmossuosikki takarivin lähtöpaikasta huolimatta. Valmentaja halusi hevosen lämmitettävän varikon verryttelyringissä ajamalla rauhallista hölkkää.

Hevonen lähti kankeasti liikkeelle ja jäi porukan hännille. Se teki pitkän kirin, mutta valitettavasti hevonen ei ollut tänään parhaimmillaan ja jäi lähdössään kuudenneksi. Ennen viimeistä osalähtöä Miia oli hienosti kilpailun toisena tasapisteillä (21 pistettä) Norjan Siljen kanssa, kilpailun johdossa oli Italian Elena 23 pisteellä.

Miian viimeinen ajokki ei ollut koskaan voittanut ja Mika Haapakangas ehdotti, että tälle hevoselle kannattaisi kokeilla jotain uutta. Mika lupasi jenkkikärryt ja kuppilaput lainaan. Hevosen valmentaja suostui heti ehdotukseemme. Miia tarjosi hevoselle nätin juoksun sisäradalla ja hevonen yritti parhaansa ja oli uudella ennätyksellä kuudes.

Kilpailun voitti Sveitsin Barbara, jolla oli ehdottomasti lähdön paras hevonen, mutta ajolinjat olivat vähän kyseenalaiset. Hän nosti oman hevosensa aina puolitoista rataa ulospäin kun joku koitti tulla rinnalle. Tästä johtuen Itävallan Lisa-Marien hevonen laukkasi hylkäykseen, kun Barbaran hevosen kärryt osuivat Lisa-Marien hevosen jalkoihin. Valitettavasti tuomaristo ei nähnyt virhettä. Tämä aiheutti kovasti keskustelua muiden ohjastajien keskuudessa.

Miia sijoittui tasaisessa taistossa kuudenneksi. Miia ajoi onnistuneet suoritukset kaikilla ohjastettavillaan, ei yhtään ajorikettä, ei yhtään laukkaa ja kaikkien valmentajat olivat tosi tyytyväisiä Miian ajosuorituksiin. Miia sopi alustavasti jo uudestakin ajotehtävästä Devil In The Skyn valmentajan kanssa parin viikon päästä Solvallaan!

Ravien jälkeen lähdettiin Sundsvallin keskustaan Rooftop-kierrokselle. Eli päästiin turvavaljaissa kiipeämään korkealle talon katolle katselemaan Sundsvallin maisemia ja samalla saatiin lyhyt esittely Sundsvallin historiasta. Illalla oli vielä gaalaillallinen hotellilla. Perjantaiaamuna syötiin aamupala ennen kotimatkalle lähtöä.

Molemmat raviradat olivat puitteiltaan huippuluokkaa, mutta erityisesti Bergesåkerin rata hurmasi meidät! Voin suositella; menkää käymään Sundsvallissa ja raveissa Bergersåkerissa, se on elämys. Kaikki järjestelyt toimivat hienosti ja meillä oli niin kiva reissu; Kiitos Miia ja Liisa seurasta, toivottavasti pian uudestaan!

Minna Kuusisto

Kokonaiskilpailun tulokset

  1. Barbara Aebischer, Sveitsi 31p
  2. Elena Villani Orlando, Italia 31p
  3. Hiltje Tjalsma, Alankomaat 29p
  4. Camilla Gilsgaard-Plambech, Tanska 29p
  5. Silje Kristin Eilertsen, Norja 28p
  6. Miia Salminen, Suomi 27p
  7. Marlene Matzky, Saksa 23p
  8. Jill Ivarson, Ruotsi 21p
  9. Coloma Roig Monserrat, Espanja 19p
  10. Lisa-Marie Weil, Itävalta 14p
  11. Beatrice Demoulin, Belgia 11p