”Huonot tallitavat” – Missä syy?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/09
Huonot tallitavat eivät ole hevosen omaa syytä, vaan johtuvat sopimattomasta hoidosta tai ympäristöstä. Stereotyyppinen käyttäytyminen on hevosen tapa helpottaa stressiä tai selviytyä ahdistavasta tilanteesta. Tämä ei välttämättä ole nykytilanne, mutta tavat jäävät joskus pysyviksi, vaikka ympäristötekijät olisivatkin muuttuneet parempaan päin. Käyttäytymisongelmien hoidossa kannattaa keskittyä ongelmien  alkuperäisen aiheuttajan poistamiseen.
LUE LISÄÄ

Avaruusfyysikko Uno Yxklinten varsojen asialla – Jalka-asentoja voi ja pitää korjata kuukauden ikään mennessä

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/09
Uno Yxklinten toimii kengitysseppänä Skoonessa Etelä-Ruotsissa. Hän aloitti sepän työt 90-luvun alussa ja on osallistunut menestyksellä sekä EM- että MM-kisoihin. Lisäksi hän on kiertänyt luennoimassa ympäri Eurooppaa aiheinaan esim. kavion kuormittuminen ja kaviomekaniikka sekä varsojen jalka-asentojen korjaaminen. Hän on ollut Falsterbon kansainvälisten ratsastuskisojen seppä ja luennoinut Englannin kuninkaallisille. Suomessa hän kävi kaksi vuotta sitten pitämässä sepille kurssin varsojen ortopedisesta kengityksestä Kallelan Oriasemalla. Sillä reissulla tuli myös paikattua kolmivuotiaan Ribauden paha kavionhalkeama. Ori ehti Kriteriumiin, jossa kiri upeasti kolmanneksi.
LUE LISÄÄ

Ihanat, kamalat kiimat – ja niiden kallis esto

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2010
Kevään pitenevät päivät käynnistivät tammojen kiimat. Siitostammalle voimakkaat kiimanoireet ovat suotavia siemennystä ajatellen, mutta kilpatammojen omistajille ja valmentajille hankalat kiimat aiheuttavat sekä harmaita hiuksia että tuntuvaa rahapussin kevenemistä. Tamman kolmen viikon välein toistuvat kiimat sekoittavat helposti valmennus- ja kilpailukalenterin koko kesäksi. Kiiman estoon on Suomessa vielä toistaiseksi tarjolla lääkitys myös kilpaileville tammoille. Vuoden 2011 alusta tarvitaan kuitenkin uusia vaihtoehtoja ravitammojen kiimanestoon, sillä Suomi seuraa muun raviurheilevan Euroopan esimerkkiä ja määrää kiimanestolääkitykselle dopingvaroajan. Ratsastuskilpailuissa lääkitys on edelleen sallittua, mutta siitä on ilmoitettava Ratsastajainliittoon.
LUE LISÄÄ