Koko maakunnan tunnistaja

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/2012
Kapia läsi, kuonopilkku, joka jalassa valkokavio. Suomenhevosvarsaa tunnistava Aarne Kujala luettelee eläimen tuntomerkkejä ulkona hyisessä tuulessa värjöttelevälle toimittajalle. Ulkokarsinaan ovat jo ahtautuneet tamman omistaja, Janina Sandås, tallin omistaja Tapio Björkroth, Aarne Kujala sekä Keskipohjanmaan valokuvaaja ja luonnollisesti kookas suomenhevostamma Vinden Vilma ja sen kesällinen orivarsa Vagabond.

Ollaan Kokkolan Sokojalla. Halsualta jo aamukuudelta startanneen Aarne Kujalan työpäivä alkaa olla pää- töksessä. Lohtajalaisista Leena Jokisen poneista on aloitettu, sieltä jatkettu Toholammin Laitalaan Tommi Seppälän maatilalle. Toholammilta Ullavaan Klemoloiden Leader-varsoja rekisteröimään ja lopuksi Kokkolaan. Björkrothin tallin kaksi suomenhevosvarsaa on vielä tunnistamatta. Sää on ehtinyt vaihdella runsaasta vesisateesta koleaan pilvipoutaan. Varsoja sisään ottaessaan Tapio Björkrothin kumisaapas juuttuu mutaan.
– Mitä tahansa ilmaa, kunhan ei enää vesisadetta, mies tokaisee.
– Tuossa humeetilaisessa ei ole mitään tuntomerkkejä, Tapio Björkroth kuvaa puolisonsa Maj-Brit Vikmanin omistaman Kilun Petran tummaa oripoikaa Kujalalle kun siirrytään toiseen karsinaan.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)